Beste literatuurliefhebber,
Honderd jaar geleden, in januari 1925, werd in Utrecht het culturele tijdschrift De Gemeenschap opgericht, samen met de gelijknamige uitgeverij. Na 17 jaar was het afgelopen toen het tijdschrift in 1941 door de Duitse bezetter in beslag werd genomen, vernietigd en verboden. Ook de uitgeverij hield op te bestaan.
Op het online LiteratuurLab verschijnen de komende weken verdiepende artikelen over belangwekkende episodes, zoals het zakelijk fiasco rondom de Oostenrijkse schrijver Joseph Roth, en de tragiek van de ooit veelbelovende dichter Willem ten Berge. En in het Literatuurmuseum is vanaf dinsdag 6 mei een vitrinetentoonstelling te zien die de veelzijdigheid van De Gemeenschap uitlicht.
Verder in deze nieuwsbrief: de zwerfkei die Willem Kloos niet kon laten liggen, een ode aan de enige echte illustratiekoning van Nederland, Hilbert Kuik over het literaire leven bijna 50 jaar na zijn Revisor-zelfportret, twee eigenzinnige ratten uit de verhalen van Anton Koolhaas, en aandoenlijke fanmail aan griezelschrijver Paul van Loon, die deze week 70 wordt.
Scroll ook nog even naar beneden voor het raadportret van een schrijfster die door Arthur Japin werd omschreven als ‘iemand die moest strijden voor het leven, en dat gedáán heeft.’
Veel leesplezier gewenst!